Tips voor teksten schrijven met AI

Je kunt er tegenwoordig bijna niet meer omheen: Artificial Intelligence (AI). De laatste tijd zien we steeds meer wat AI allemaal kan doen en komen steeds meer verschillende AI-tools bij voor andere doeleinden, denk aan foto’s ontwerpen, audio editing en teksten schrijven met AI. Dit laatste is waar wij met deze blog ons op gaan richten, want hoe schrijf je teksten met AI? Kun je deze klakkeloos overnemen? Welke prompts moet ik bedenken om AI zo goed mogelijk te kunnen gebruiken? Daarom geven wij jou belangrijke tips om teksten te schrijven met AI!

Heb je vragen over AI copywriting?

Neem contact met ons op!

Wat is AI precies?

Waarschijnlijk weet je het grotendeels al, maar toch is het belangrijk om duidelijk voor je te hebben wat het inhoudt voordat je begint met teksten schrijven met AI. Zoals eerder gezegd staat AI voor Artificial Intelligence, in Nederlands vertaald kunstmatige intelligentie. Kunstmatige intelligentie kan taken uitvoeren die eerst alleen door mensen uit te voeren was. Dit komt door het algoritme dat AI gebruikt, hiermee herkennen ze patronen en kunnen ze antwoord geven of je helpen voor zowat alle vragen. 

AI werd pas echt bekend door de chatbot Chat GPT van Chat.openai. Hiermee kun je allerlei vragen stellen waar de chatbot antwoord op geeft door toegang te hebben tot talloze websites en pagina’s. Naast teksten schrijven met AI zijn er ook genoeg tools met AI die voor jou bijvoorbeeld afbeeldingen kunnen ontwerpen of audiobewerkingen kunnen laten doen. Zo heb je misschien eerder gezien dat de stem of zelfs gezicht van een bekend persoon in een filmpje is toegevoegd terwijl dit niet door deze bekende persoon zelf is gedaan, dit is via een AI-tool geïmplementeerd.

Waarom teksten schrijven met AI? 

Een van de grootste SEO trends van nu is teksten schrijven met AI. Je kunt dus door de juiste vragen, beter gezegd prompts, informatie genereren over een bepaald onderwerp. Deze informatie kan zeer bruikbaar zijn voor het schrijven van de tekst. Daarnaast zijn nog vele andere aanzienlijke voordelen waarom teksten schrijven met AI een goede keuze is: 

 • Inspiratie opdoen: Teksten schrijven met AI kan je extra inspiratie geven waar je over wilt schrijven. Deze kan bijvoorbeeld extra onderwerpen noemen die relevant kunnen zijn of varianten van titels geven.
 • Lay out optimaliseren: AI kan voorstellen doen voor de juiste lay-out van je tekst, dit baseert AI op de miljoenen bronnen die de tool in het systeem heeft
 • Sneller een tekst schrijven: Teksten schrijven met AI werkt sneller en efficiënter door het voorstellen van informatie voor de tekst die het systeem voorstelt. 

Tips voor teksten schrijven met AI

Om het gewenste resultaat te behalen middels teksten schrijven met AI, is het belangrijk om te weten hoe je het beste de vragen kunt stellen aan AI en wat je precies wilt vragen. Daarom geven wij jou vijf belangrijke tips voor het optimaliseren van teksten schrijven met AI. 

1. Weet wat het doel is van het schrijven 

Om de juiste prompts aan AI te geven, is het belangrijk om voor jezelf eerst duidelijk te maken wat het doel is van het schrijven. Zo kan het zijn dat je voor AI copywriting wilt gebruiken, waardoor je meer SEO gericht prompts kunt samenstellen. Denk bijvoorbeeld aan; hoeveel woorden wil je in totaal schrijven, hoeveel kopjes moet de tekst hebben, wat zijn de belangrijkste kopjes en onderwerpen, et cetera. Door het doel vast te stellen kun je efficiënter aan het werk gaan met teksten schrijven met AI en daardoor sneller een relevante tekst schrijven. 

2. Geef duidelijke instructies

Het opstellen van een duidelijke en goede prompt is erg van belang om een goede tekst te schrijven met AI. Hoe duidelijker en specifieker, hoe beter de tool antwoord zal geven op je prompt. Een gevaar bij AI copywriting is dat de prompts niet duidelijk genoeg zijn en je niet het gewilde resultaat of antwoord krijgt van de tool. Hierdoor verlies je tijd en kom je mogelijk niet verder met het schrijven. Daarom is het slim om een aantal punten in de prompt te zetten: 

 • Onderwerp van de tekst
 • Wat voor tone of voice de tekst moet hebben
 • De belangrijkste zoekwoorden benoemen
 • Welke sub-onderwerpen in ieder geval voor moet komen in de tekst
 • Hoeveel woorden de tekst in totaal moet zijn. 

Specifieke punten zijn er niet, omdat voor iedere tekst en prompt weer andere benodigdheden worden gevraagd aan AI. Je kunt namelijk ook de titel varianten van je tekst aan AI vragen waar weer andere prompts nodig zijn. Daarom is het erg belangrijk om duidelijke instructies te geven en AI optimaal te functioneren. 

3. Probeer meerdere tools uit

Naast Chat GPT heb je nog vele andere tools die je kunt gebruiken om teksten te schrijven met behulp van AI. Door meerdere tools te gebruiken, neemt de betrouwbaarheid van de antwoorden van AI toe. Hierdoor voorkom je eerder dat je onwaarheden schrijft. Maar ook voor extra inspiratie kan het prettig zijn om meerdere tools te gebruiken, deze kunnen andere antwoorden geven en daardoor meer mogelijkheden creëren. In de afbeeldingen hieronder zie je de mogelijkheden voor AI tools: 

4. Combineer AI met je eigen creativiteit

Zoals eerder gezegd gebruikt AI zijn miljoenen bronnen om antwoord te geven op je prompt, wat resulteert in het feit dat AI geen unieke teksten maakt. Dit betekent dat het klakkeloos overnemen van de gegenereerde teksten door AI geen goed idee is, maar wel het combineren met je eigen creativiteit. De inspiratie komt dan mogelijk van AI, maar het schrijven zelf komt van je eigen creatieve geest! 

5. Gebruik AI voor spel- en taalfouten controle

Klaar met de tekst? Een veel voorkomende fout gebeurt na het schrijven van de tekst, namelijk geen spel- en taalfouten controle te doen. Soms zie je na het schrijven van de tekst ook niet je eigen gemaakte fouten. Maar goed nieuws, want ook hiervoor kun je AI gebruiken! Door een juiste prompt op te stellen met de vraag of de tool de spel- en taalfouten uit de tekst kan halen en benoemen heb jij een overzicht van de fouten en kun je deze vervolgens zelf uit de tekst halen. Maar ook AI mist sommige spelfouten bij het controleren, dus het is altijd goed om het zelf nog een keer langs te lopen, word grammatica check te doen en misschien een collega, vriend of familie die je tekst kunt nalezen voor spel- en taalfouten. Zo voorkom jij ongemakkelijke spel- en/of taalfouten in je tekst.

Nadelen van teksten schrijven met AI

Teksten schrijven met AI heeft duidelijk vele voordelen en kan je ondersteunen in het maken van een goed geschreven tekst, alleen zit ook aan copywriting met AI nadelen. Hieronder zijn een aantal voorbeelden van nadelen bij teksten schrijven met AI:

 • Creativiteit: Zoals eerder genoemd genereert AI kunstmatige teksten en daardoor merk je dat er creativiteit mist in de teksten. 
 • Niet alle informatie klopt: AI heeft niet altijd de juiste feiten op een rij. Controleer daarom altijd zelf extra of het klopt of niet. 
 • Variërende schrijfstijl: Voor een type tekst wil je een vaste schrijfstijl hebben, wat AI niet altijd voor je kan geven. Het is gebleken dat AI tools vrij inconsistent zijn in het schrijven van de teksten.
 • Content van anderen: Indirect kopieer je met AI informatie en content die een ander heeft gemaakt, dat is tenslotte de manier hoe deze tools aan alle informatie komen. Het gevaar van teksten schrijven met AI is dus dat je content van anderen overneemt en geen unieke tekst schrijft.

Dit laat zien dat AI een uitstekende manier is om inspiratie op te doen en je verder te helpen met het schrijven van teksten, maar niet om deze volledig te laten maken door een van de AI tools. Gebruik je eigen creativiteit en combineer deze met AI om zo tot een relevante en goed gestructureerde tekst te komen. 

Teksten laten schrijven door GetForward

Er zijn genoeg redenen om op je website teksten te laten schrijven en dit SEO gezien een uitstekende keuze is. Helaas is dit niet altijd even gemakkelijk, ook niet om dit door AI te laten doen. Daarom kun je het werk ook overlaten aan de specialisten van online marketingbureau GetForward! Met GetForward als jouw digitale groeipartner ben je niet alleen verzekerd van unieke en SEO gerichte teksten op je website, maar zoeken wij voor jou de juiste online strategie die je bedrijf laat groeien als nooit van tevoren.

Bij GetForward zijn we niet alleen gespecialiseerd in SEO copywriting, maar ook in het gebruikersgedrag. Met technische SEO, on-page optimalisaties en linkbuilding willen wij ervoor zorgen dat jouw website zo hoog mogelijk aantal bezoekers genereert. Technische SEO zorgt voor een optimalisatie in werking en snelheid van je website, on-page SEO perfectioneert je pagina’s voor specifieke zoekwoorden, waardoor je kunt stijgen in de zoekresultaten en met linkbuilding zorg je voor wegen die de bezoekers naar je website leiden en je autoriteit verhogen. Nieuwsgierig? Je kunt bij ons kosteloos een SEO-scan aanvragen waar je inzicht krijgt in de kwaliteit en status van je website.

Ben je nog niet overtuigd? Laten we eens kennismaken. We zijn ervan overtuigd dat we jouw vertrouwen kunnen winnen met onze resultaatgerichte en transparante aanpak. Met onze diensten op maat investeer je in eerlijke marketing en race je binnen de kortste keren voorbij aan de concurrentie! Spreken we elkaar snel?

Heb je vragen over AI copywriting?

Neem contact met ons op!

SEO scan

SEO scan

SEO scan