SEO migratie
Ben je van plan om binnenkort de domeinnaam of URL structuur van je website te wijzigen? Dan staat er een website migratie voor de deur. Ook een verandering in CMS systeem of het samenvoegen van twee websites zijn redenen voor een migratie. SEO migratie is hierbij van groot belang om jouw organische posities in zoekmachine resultaten te behouden. Het lastige van een migratie is dat je gemakkelijk zaken over het hoofd ziet. Onze SEO specialisten hebben al vele migratieprojecten succesvol afgerond en helpen je graag bij een succesvolle SEO migratie van jouw website. Neem contact op voor meer informatie over website migratie of inventariseer direct de mogelijkheden voor jouw website!
Neem contact met ons op!
Wat is SEO migratie?
Bij een SEO migratie verhuis je specifieke pagina’s van je website of zelfs de gehele website naar een ander platform, domein, CMS of een andere server. Bij grote wijzigingen aan je website kan een SEO migratie van cruciaal belang zijn. Door de jaren heen heeft jouw website waarde opgebouwd in zoekmachines. Om deze waarde te behouden, is een SEO migratie nodig. Zo kun je door middel van een SEO migratie de opgebouwde SEO waarde van jouw pagina’s meeverhuizen.
Waarom SEO migratie bij een nieuwe website?
Als je overgaat op een nieuwe domeinnaam, URL structuur, een nieuw CMS systeem of wanneer je twee domeinen wil samenvoegen is de SEO migratie een stap die vaak wordt vergeten. Wat het gevolg daarvan is? Pagina’s die niet geïndexeerd of verkeerd doorverwezen worden. Dit kan leiden tot een flinke drop in de organische zoekmachine resultaten en in bezoekersaantallen. Werk daarom een stappenplan uit om de verhuizing zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen en vergeet vooral niet te checken voordat je de definitieve SEO migratie doorvoert. Wij helpen je graag bij deze migratie. Met de expertise en ervaring van onze SEO specialisten verzekeren je van een succesvolle SEO migratie van jouw website!
Stappenplan voor een succesvolle website migratie
Bij een website migratie worden er vaak meerdere onderdelen over het hoofd gezien. Voor een succesvolle SEO migratie kun je het onderstaande stappenplan aanhouden:
- Maak een overzicht en een nulmeting
Allereerst maak je een overzicht van de onderdelen op de website die gewijzigd en/of verhuisd zullen worden. Het is verstandig om in het overzicht de betrokkenen en hun taken met betrekking tot de SEO migratie op te nemen. Vervolgens inventariseer je de huidige posities van de huidige landingspagina’s, de bezoekersaantallen, eventuele crawlfouten of andere statistieken die jij belangrijk vindt. Deze voeg je toe aan het overzicht als nulmeting. Zo kun je de schade van de SEO migratie na livegang gemakkelijker vaststellen. - Verzamel alle huidige URL’s
Als je een helder overzicht en een nulmeting hebt, is de volgende stap het verzamelen van de huidige URL’s. Deze kun je eenvoudig verzamelen met behulp van diverse crawl tools. Je kunt ook Google Search Console of Google Analytics gebruiken. Maak hiervan een overzicht in bijvoorbeeld Excel en vermeld ook de waardes van de URL’s, zoals het aantal inkomende backlinks, wanneer je dit belangrijk vindt. - Werk de nieuwe URL structuur uit
De volgende stap is het bepalen en uitwerken van de nieuwe URL structuur. Dit wordt vaak bepaald op basis van een op voorhand uitgevoerd zoekwoorden onderzoek of aan de hand van het type website en het type pagina. Je kunt een zoekwoorden onderzoek uitvoeren aan de hand van de Google Keyword Planner of met SE Ranking. Het is van groot belang om rekening te houden met de huidige pagina’s. Deze dienen een redirect te krijgen naar de meest relevante nieuwe pagina’s. Ook is het van belang om rekening te houden met de gebruiksvriendelijkheid van de URL structuur. Je kunt de structuur eerst testen door een testomgeving te laten crawlen. Zo heb je snel inzichtelijk of alle pagina’s te bereiken zijn en of er nog pagina’s ontbreken. Je kunt ook bepalen of waardevolle content niet verloren gaat op de nieuwe website.
- Maak een redirect plan
Als de URL structuur is bepaald is het tijd om een redirect plan te maken. Hierbij maak je een overzicht van de oude URL’s en voeg je daaraan 301 redirects toe om pagina’s door te sturen naar de nieuwe website. Als oude pagina’s verdwijnen in de nieuwe situatie, is het aan te raden om ook voor deze pagina’s redirects aan te maken. Je kunt deze doorverwijzen naar andere relevante pagina’s of naar de homepage. Voor grote groepen URL’s met een specifieke structuur kun je het beste een RegEx redirect opstellen. Let bij het doorsturen erop dan HTTP URL’s worden geredirect naar HTTPS URL’s en voorkom redirect loops. Dit kun je voor livegang extra controleren. - Test de website in een testomgeving
Dit is één van de belangrijkste stappen voor een succesvolle SEO migratie. Voordat je alles live zet, kun je de nieuwe website testen in een testomgeving. Door voor livegang te testen voorkom je negatieve gevolgen en kun je problemen bijtijds detecteren en oplossen. Dit testen kan met behulp crawlers. Je kunt direct testen of de crawler toegang heeft tot de website en controleren of de nieuwe website geen redirect loops bevat. Dit zijn oude URL’s die worden doorverwezen naar een andere URL met een 301 redirect, waardoor de gebruiker niet op de unieke pagina kan komen.
- Start de migratie!
Als jouw nieuwe website volledig is getest en gecontroleerd op eventuele fouten is het tijd om de redirects live op locatie te zetten en de migratie te starten. Het is zeer aan te raden om de 301 redirects minstens een jaar als permanente verwijzingen te laten staan. Zo verzeker je jezelf ervan dat de zoekmachine de waardes van de oude URL’s naar de nieuwe URL’s overneemt. Ook zullen er nog backlinks zijn die naar oude URL’s verwijzen. Om dit op te lossen kun je de domeineigenaren vragen om de verwijzende link naar jouw website aan te passen naar het nieuwe adres. Als je van server wijzigt, dien je ook de DNS-cache te legen. Zo zijn wijzigingen sneller zichtbaar. - Controleer na livegang de statistieken
Ondanks een succesvolle test kunnen er dingen fout gaan of factoren over het hoofd gezien zijn. Daarom is het belangrijk om ook de eerste dagen na livegang de statistieken goed te controleren. Controleer hierbij het huidige organische verkeer dat je verkrijgt vanuit zoekmachines, de posities, of pagina’s juist worden geïndexeerd en controleer ook op foutmeldingen. Zo verzeker je jezelf van een minimale impact in Google en een succesvolle SEO migratie.
Website migratie uitbesteden
Wil je website migratie uitbesteden aan een online marketingbureau? Kies dan voor de specialisten van GetForward. Onze specialisten zorgen ervoor dat jouw SEO migratie vlekkeloos verloopt en jij jouw organische posities en bezoekersaantallen zo veel mogelijk behoudt. Een kleine drop is namelijk vrij normaal en kun je bijna niet vermijden. Ook Google heeft vaak de tijd nodig om de nieuwe situatie goed te kunnen indexeren. Daarnaast kunnen wij je met webbouw, webdesign en website hosting ook verder helpen of zelfs volledig ontzorgen. Neem contact op voor de mogelijkheden voor jouw website!
Aanvullende SEO diensten
Wil jij een succesvolle SEO migratie uitvoeren voor jouw website? Onze SEO specialisten helpen je graag verder. Hiernaast kunnen wij je als online marketingbureau op meerdere vlakken ondersteunen op het gebied van zoekmachine optimalisatie. Zo kun je ook rekenen op onze ervaring en expertise bij de volgende SEO diensten:
- Technische SEO
- Zoekwoorden onderzoek laten uitvoeren
- SEO strategie bedenken
GetForward helpt jou razendsnel vooruit. Niet alleen op technisch gebied, maar ook op strategisch en autoritair niveau. Zo bedenken wij vooruitstrevende strategieën op maat en helpen wij onze klanten door middel van kwalitatieve linkbuilding met het bereiken van topposities in de zoekmachine resultaten. Meer weten over onze diensten? Neem contact op en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen!
Ben je benieuwd hoe jij maximale waarde kan creëren met het gebruik van online marketing? Neem dan contact met ons op.