De ultieme SEO migratie checklist

Een website migreren kan een spannende, maar ook zenuwslopende tijd zijn voor elke online onderneming. We begrijpen het belang van een goed geplande en uitgevoerde SEO migratie om ervoor te zorgen dat de organische posities van de site behouden blijven of zelfs verbeteren. Daarom hebben we deze uitgebreide SEO migratie checklist samengesteld zodat je stap voor stap de migratie in goede banen kunt laten verlopen.

Heb je vragen over SEO migraties?

Neem contact met ons op!

Voorbereiden op een website migratie

Een goed begin is het halve werk. Zorg er daarom voor dat je een waterdichte voorbereiding treft voordat je je hele website omgooit. Je moet weten wat er exact verandert in de nieuwe situatie. En wie, wat doet om dat in goede banen te leiden. Wij zien namelijk dat de meeste fouten worden veroorzaakt omdat personen langs elkaar heen werken. Denk aan een developer die al een redirect-plan doorvoert terwijl de nieuwe menustructuur nog niet definitief was. Zorg er daarom voor dat iedereen die betrokken is met dezelfde projectmanagement tool werkt, of dat je een strakke planning in een sheet bijhoudt.

1. Analyse van de huidige website

Een gedetailleerde audit van de huidige website is de eerste stap om inzicht te krijgen in de bestaande SEO-prestaties. Analyseer de organische zoekresultaten, identificeer sterke en zwakke punten, en bepaal welke pagina’s en inhoud het meest waardevol zijn.

2. Crawl je website

Je gebruikt deze data als basis om later op wijzigingen te controleren. Wij gebruiken Semrush hiervoor maar er zijn ook genoeg gratis tools zoals Screaming Frog.

3. Keyword research en mapping

Voer een grondig zoekwoordonderzoek uit om relevante zoekwoorden te identificeren voor de nieuwe site. Map deze zoekwoorden naar bestaande of nieuwe pagina’s om een geoptimaliseerde gebruikerservaring te garanderen en het organische verkeer te maximaliseren.

4. Back-up van de huidige website

Maak een volledige back-up van de huidige website om ervoor te zorgen dat je een veiligheidsnet hebt in geval van onvoorziene problemen tijdens de migratie. Dit is van cruciaal belang om de mogelijkheid te hebben om terug te keren naar een werkende versie van de site als er iets misgaat.

5. Opstellen van een URL-structuur

Plan een duidelijke en logische URL-structuur voor de nieuwe site, rekening houdend met SEO-best practices zoals het gebruik van sleutelwoorden en het vermijden van overmatig lange URLs. Een geoptimaliseerde URL-structuur draagt bij aan een betere indexering en gebruikerservaring.

6. Staging site crawlen

Je wilt veranderingen en mogelijke issues vroegtijdig opsporen. Zorg er daarom voor dat je de staging website alvast crawlt met een tool als Screaming Frog om fouten op te sporen voordat je deze live zet.

7. Redirectplan opzetten

Identificeer alle belangrijke pagina’s op de oude site en stel 301 redirects in om het verkeer door te sturen naar de overeenkomstige pagina’s op de nieuwe site. Zorg ervoor dat redirects nauwkeurig worden ingesteld om waardeverlies te minimaliseren en gebruikers naar de juiste bestemming te leiden.

8. Beperk de toegang tot je stagingsite (noindex)

Je webbouwer gebruikt (als het goed) is een tijdelijke domeinnaam om de nieuwe site op te bouwen. Een veelgemaakte fout is dat deze niet de status ‘noindex’ krijgt en daardoor als duplicate wordt geïndexeerd in Google.

Een website migratie uitvoeren

Er zijn twee scenario’s voor een website migratie:

Wanneer de domeinnaam hetzelfde blijft

Deze vorm van migratie is vaak minder complex met minder veranderingen. Het komt hierbij neer op een goede websitestructuur en redirect-plan, die vervolgens vooral door de developers correct moet worden doorgevoerd.

Hier zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden:

 • Design 

Implementatie van een nieuw template kan leiden tot aanpassingen in interne links en tags om de consistentie te waarborgen en de gebruikerservaring te verbeteren.

 • Hosting

Upgrades in de hostinginfrastructuur, zoals het integreren van een Content Delivery Network (CDN) of het verbeteren van de serverconfiguratie, kunnen de prestaties van de website optimaliseren.

 • Platform

Het upgraden van het Content Management Systeem (CMS) of het wijzigen van de programmeertaal kan de functionaliteit van de site verbeteren.

 • Staging-site toegang

Het verkrijgen van toegang tot een staging-site biedt de mogelijkheid om problemen te identificeren en op te lossen voordat de nieuwe site live gaat.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de oude situatie zoveel mogelijk behouden blijft om een soepele overgang voor zoekmachines te garanderen. 

Check daarom de nieuwe site op ongewenste veranderingen zoals:

 1. Canonical tags. Deze zouden hetzelfde moeten blijven.
 2. Title tags. Zorg ervoor dat deze hetzelfde blijven, want een nieuw CMS kan ervoor zorgen dat alle title tags automatisch worden veranderd naar een default.
 3. Noindex tags. Zorg ervoor dat de pagina’s bij livegang niet op noindex blijven staan.
 4. Behoud van content. Soms kunnen er door een nieuwe pagina layout belangrijke stukken content simpelweg verdwijnen.
 5. Interne links. Pagina’s ranken soms hoog omdat ze inkomende interne linkjes krijgen. Door veranderingen in de breadcrumbs, footer links, of het hoofdmenu, verdwijnen deze inkomende links en dus de waarde van de pagina.
 6. Controleer ten slotte de nieuwe site op andere ongewenste veranderingen, zoals meta descriptions, heading tags, 404-fouten, hreflang-attributen, schema markup en paginasnelheid, om mogelijke negatieve effecten op de SEO-prestaties te minimaliseren. Gebruik hiervoor een site audit tool om veranderingen te monitoren en eventuele problemen tijdig op te lossen.

Wanneer de domeinnaam verandert

Deze vorm van migratie is vaak iets complexer met meer veranderingen. Een veranderde domeinnaam kan verschillende scenario’s omvatten, zoals het volledig vervangen van het oude domein door een nieuwe, het samenvoegen van de website met een andere site onder een nieuwe domeinnaam, of het opsplitsen van de website in twee afzonderlijke domeinen.

Het migreren naar een nieuw domein kan ook gepaard gaan met veranderingen in de websitestructuur, zoals het gebruik van subdomeinen of submappen, of zelfs een volledig herziene URL structuur.

Een migratie naar een nieuw domein biedt vaak de gelegenheid om over te schakelen van HTTP naar het veiligere HTTPS-protocol, wat belangrijk is voor de beveiliging en de SEO van de website. Ga je van HTTP naar HTTPS? Zorg dan voor 301 redirects.

Migratieplan naar een nieuw domein:

 1. Verlaag tijdelijk de TTL (Time to Live) van je DNS. Hierdoor worden DNS-caches sneller vernieuwd, waardoor gebruikers wijzigingen eerder kunnen zien na livegang en klachten over het zien van oude elementen worden verminderd.
 1. Maak gebruik van de Change of Address Tool in Google Search Console (GSC). Hiermee informeer je Google over de migratie en help je bij het overzetten van je Google-zoekresultaten naar je nieuwe site.

 1. Update indien nodig interne links. Gebruik eventueel een find&replace plugin om snel interne links, canonicals en hreflang-tags aan te passen.
 1. Controleer Google Search Console (GSC) grondig. Zorg voor het overzetten van je disavow file, controleer geo-targeting instellingen, URL-parameterinstellingen en dien een bijgewerkte sitemap in.
 1. Bewaar een sitemap met oude URL’s. Dit vergemakkelijkt het controleren van de indexering van URL’s in GSC en zorgt ervoor dat er geen belangrijke pagina’s over het hoofd worden gezien.
 1. Verwijder eventuele crawl blocks voor pagina’s op zowel de oude als de nieuwe site. Zorg ervoor dat alles kan worden gecrawled, zodat eventuele problemen kunnen worden opgespoord met behulp van een audit tool als Screaming Frog.
 1. Implementeer redirects voor pagina’s. Gebruik indien nodig een plugin (Redirecton binnen WordPress) om ervoor te zorgen dat oude pagina’s correct worden doorverwezen (met een 301-redirect) naar de nieuwe versies. Vergeet ook niet om zaken zoals afbeeldingen en PDF’s door te verwijzen.
 1. Zorg ervoor dat je SSL certificaten op tijd vernieuwt. Ook dit wordt soms vergeten bij het overgaan naar een nieuwe domeinnaam (of hosting).
 1. Zorg ervoor dat je de oude domeinnaam behoudt. Als het domeinnaam namelijk verloopt, kan het zijn dat redirects vanuit de oude site (en dus SEO waarde) verloren gaan.

Wat als je toch een drop ervaart?

Als je desondanks een drop ziet in je bezoekersaantallen, dan heeft het waarschijnlijk iets te maken met:

 • Foutieve of ontbrekende redirects
 • Paginas of bestanden die niet gecrawld kunnen worden door Google
 • Paginas die nog op noindex staan
 • Veranderingen aan de content of verwijderde content
 • Veranderingen aan de interne linkstructuur
 • Veranderingen aan de technische SEO (canonical tags, structured data, XML sitemap etc)

Raak niet gelijk in paniek bij een daling in bezoekersaantallen. Een (kleine) drop is vrij normaal, ook Google’s spider heeft vaak de tijd nodig om de nieuwe situatie goed te indexeren.

Technische check na livegang

Vooral in de weken na livegang wil je de nieuwe website blijven monitoren en na livegang een technische check uitvoeren.

Zoals eerder benoemd kun je met je audit tool zoals Screaming Frog de crawls vergelijken om vervolgens veranderingen op te sporen zoals:

 • Hreflang fouten
 • Canonical tag fouten
 • Fouten in pagination tags
 • Fouten in noindex tags

Check vervolgens ook continu hoe je websiteverkeer het doet, maar duik ook specifiek in op veranderingen in verkeer per pagina. Vergelijk ook de posities per pagina in GSC om te checken of er iets misgaat.

SEO migratie checklist downloaden

Ga jij jouw website vernieuwen of verhuizen? Pak dan deze ultieme SEO migratie checklist erbij. Je downloadt hem hier.

SEO migratie uitbesteden? Kies voor GetForward

Wil je jouw SEO migratie soepel laten verlopen? Kies dan voor de specialisten van GetForward. Onze specialisten zorgen ervoor dat jouw SEO migratie soepel verloopt en jij jouw organische posities en bezoekersaantallen behoudt. Daarnaast kunnen wij je met webbouw, webdesign en website hosting ook verder helpen. Neem contact op voor de mogelijkheden voor jouw website!

Heb je vragen over SEO migraties?

Neem contact met ons op!

SEO scan

SEO scan

SEO scan