INP als nieuwe Core Web Vital: wat meet het en hoe verbeter je je INP score?

In mei 2021 is Google begonnen met het uitrollen van een nieuwe Core-update. Deze update richt zich op de gebruiksvriendelijkheid van websites, die Google hoog in het vaandel heeft staan. Om de gebruiksvriendelijkheid van een website meetbaar te maken voor de zoekmachine, heeft Google de ‘Core Web Vitals’ in het leven geroepen. Deze Core Web Vitals bestond voorheen uit 3 statistieken, namelijk CLS (Cumulative Layout Shift), LCP (Largest Contentful Paint) en FID (First Input Delay). Dit jaar is er een vierde statistiek bijgekomen, die vanaf maart 2024 de plek inneemt van de FID statistiek. Wat meet deze nieuwe statistiek vergeleken met de FID statistiek en hoe kun je de INP score verbeteren voor een betere gebruiksvriendelijkheid van je website? Lees het in deze blog!

Heb je vragen over Core Web Vitals?

Neem contact met ons op!


Wat is INP?

De nieuwe statistiek die FID gaat vervangen wordt de INP statistiek. INP staat voor Interaction to Next Paint: Deze statistiek beoordeelt de algehele reactietijd van een pagina op gebruikersinteracties door de tijd te observeren die de pagina nodig heeft om te reageren op alle klik-, tik- en toetsenbord interacties die plaatsvinden tijdens het bezoek van een gebruiker aan een pagina. De uiteindelijke INP score is de langst waargenomen interactie, waarbij uitschieters niet worden meegenomen.

Voordelen van de nieuwe Core Web Vital INP

Hoewel beide Core Web Vitals dienen als maatstaf voor het meten van de responsiviteit van een website is na verloop van tijd gebleken dat er in de FID beperkingen zijn. Daarom is de Core Web Vital INP eigenlijk een uitgebreide versie van de FID statistiek. Deze nieuwe statistiek verbetert de kwaliteit van de gebruikerservaring van een webpagina beter te kunnen beoordelen. Andere voordelen van de Core Web Vital INP zijn:

  • Het overweegt het reactievermogen van alle gebruikersinvoer (niet alleen de eerste)
  • Het legt de volledige duur van elk evenement vast (niet alleen de vertraging).
  • Het groepeert gebeurtenissen die plaatsvinden als onderdeel van dezelfde logische gebruikersinteractie en definieert de latentie van die interactie als de maximale duur van alle gebeurtenissen.
  • Het is een geaggregeerde score voor alle interacties die plaatsvinden op een pagina gedurende de volledige levenscyclus.

FID versus INP

FID legt een deel van de tijd vast die de gebruiker moet wachten om een ​​reactie te zien van zijn interactie met een site. Met andere woorden, legt FID alleen het vertragingsgedeelte van de invoergebeurtenis vast. Het houdt geen rekening met de tijd die de browser nodig heeft om de gebeurtenishandelingen daadwerkelijk te verwerken.

Er zijn verschillende stadia in de levenscyclus van een gebeurtenis, zoals geïllustreerd in dit diagram:

Chrome-gebruiksgegevens laten zien dat 90% van de tijd van een gebruiker op een pagina wordt doorgebracht nadat deze is geladen. Daarom is het belangrijk om de responsiviteit gedurende de levenscyclus van de pagina zorgvuldig te meten. 

De tijd tussen stap (1) en (3) hierboven is de vertraging van een gebeurtenis, wat de Core Web Vital FID meet.

De tijd tussen stap (1) en (5) hierboven is de duur van een gebeurtenis. Dit is wat de Core Web Vital INP meet.

INP wordt berekend wanneer de gebruiker de pagina verlaat, wat resulteert in een enkele waarde die representatief is voor de algehele responsiviteit van de pagina gedurende de hele levenscyclus van de pagina. Een lage INP betekent dat een pagina betrouwbaar reageert op gebruikersinvoer.

Wat is een goede INP score?

Een INP van minder dan of op 200 milliseconden betekent dat de pagina goed reageert op gebruikersinteracties.

Een INP van meer dan 200 milliseconden en lager of van 500 milliseconden betekent dat de reactietijd van de pagina op gebruikersinteracties moet worden verbeterd. Een INP van meer dan 500 milliseconden betekent dat de pagina slecht reageert op gebruikersinteracties.

INP in Google Search Console

Momenteel zijn beide statistieken nog te zien in Search Console, maar de INP statistiek zal dus vanaf maart 2024 de algehele plek innemen van de huidige FID statistiek, zo ook in Google Search Console. In het Web Vitals rapport van Search Console wordt een groeps-INP weergegeven, deze waarde geeft aan dat 75% van de bezoeken aan een URL in deze groep dezelfde waarde of een betere waarde had.  

INP score verbeteren?

Core Web Vitals optimaliseren is een onderdeel van technische SEO. Een goede score op de Web Vitals zal zowel de gebruiksvriendelijkheid als de snelheid van je website aanzienlijk verbeteren. Daarnaast zijn de Core Web Vitals belangrijk om te optimaliseren gezien ze van invloed zijn op de rankings van je website in de zoekmachine.

De verbeteringen die je wellicht al hebt aangebracht voor het verbeteren van je FID score, vormen een goede basis om de INP en de responsiviteit van je pagina’s te verbeteren. Om de INP score van je website verder te optimaliseren, kun je de volgende stappen volgen:

Stap 1: Meet de huidige INP score

 Gebruik tools zoals Google PageSpeed Insights, GTMetrix, WebPageTest of een Google Web Vitals extensie om de huidige INP score van je website te meten.

Stap 2: Minimaliseer JavaScript-uitvoering

Identificeer en analyseer de JavaScript-code op je website om te bepalen welke scripts langere verwerkingstijden hebben. Optimaliseer de gemiddelde verwerkingstijd door onnodige scripts te verwijderen, JavaScript te minimaliseren en te bundelen, en asynchroon laden van scripts toe te passen waar mogelijk. Voorkom hierbij wel dat JavaScript de weergave van de pagina blokkeert.

Stap 3: Optimaliseer server responstijd

Verbeter de server responstijd door caching te implementeren, server-side optimalisaties toe te passen en gebruik te maken van snelle en betrouwbare website hosting.

Optimaliseer database query’s, gebruik query caching en indexeer veel gebruikte velden om de verwerkingstijd te verminderen. Gebruik een Content Delivery Network (CDN) om de afstand tussen de server en de gebruiker te verkleinen.

Stap 4: Minimaliseer het gebruik van derde partijen

Beperk het aantal externe bronnen en scripts van derde partijen dat op je website wordt geladen. Verwijder of vervang onnodige en zware externe scripts en plug-ins die de laadtijd van je pagina vertragen.

Stap 5: Optimaliseer beeld- en mediaverwerking

Verklein afbeeldingen zonder significant kwaliteitsverlies. Gebruik comprimeer tools zoals JPEG- of PNG-compressie om bestandsgroottes te verminderen. Schakel lazy loading in voor afbeeldingen, zodat alleen de zichtbare afbeeldingen in eerste instantie worden geladen en andere afbeeldingen worden geladen naarmate de gebruiker naar beneden scrollt.

Stap 6: Preload zichtbare content

Zorg ervoor dat de zichtbare content boven de vouw (above-the-fold content) als eerst geladen wordt, om gebruikers direct een bruikbare ervaring te bieden. Dit stimuleert de perceptie van snellere laadtijden.

Stap 7: Monitor en optimaliseer regelmatig

Zorg ervoor dat de zichtbare content boven de vouw (above-the-fold content) als eerst geladen wordt, om gebruikers direct een bruikbare ervaring te bieden. Dit stimuleert de perceptie van snellere laadtijden.

Door deze stappen te volgen, kun je de INP score van je website aanzienlijk verbeteren en zorgen voor een snellere en betere gebruikerservaring. Wil je meer weten over het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid en snelheid van je website? Neem contact met ons op!

GetForward als online marketing partner

GetForward is de online marketing partner die echt met je meedenkt, zowel vanuit operationeel als strategisch oogpunt. We zijn gespecialiseerd in alle facetten van zoekmachine optimalisatie, zo ook in technische SEO. We voeren regelmatig technische analyses uit om Core Web Vital prestaties te meten en optimalisaties te ontdekken en door te voeren om de website ook SEO technisch naar een hoger niveau te tillen. We helpen je graag met het optimaliseren van jouw SEO techniek voor het behalen van optimale organische resultaten. Ben jij klaar om razendsnel vooruit te gaan? Kies dan voor GetForward als jouw online marketing partner!

Heb je vragen over Core Web Vitals?

Neem contact met ons op!