Wanneer je investeert in Google adverteren ben je ongetwijfeld de term ‘kwaliteitsscore’ weleens tegengekomen. Google bepaalt jouw advertentiepositie aan de hand van een formule, namelijk: jouw bod (cpc) * de kwaliteitsscore van de advertentie. Maar hoe bepaalt Google nu deze score, hoe kun je de kwaliteitsscore in Google Ads verbeteren en wat is een goede kwaliteitsscore? Google geeft zelf in dit artikel een aantal tips hoe je de kwaliteitsscore kan verbeteren. Onderstaand geven we je nog een aantal tips om de kwaliteitsscore in Google Ads te verbeteren.
Neem contact met ons op!
Hoe bepaalt Google de kwaliteitsscore?
De kwaliteitsscore is een indicator waarmee Google zoekwoorden waardeert. Deze score kan een waardevol middel zijn om te bepalen op welke manieren je jouw advertenties, zoekwoorden en landingspagina’s kunt verbeteren. De kwaliteitsscore is opgebouwd uit drie verschillende variabelen, namelijk:
- Verwachte klikfrequentie: Hoe groot is de kans dat er op jouw advertentie wordt geklikt als deze wordt weergegeven?
- Advertentierelevantie: Hoe goed komt jouw advertentie overeen met de intentie achter de zoekopdracht van een gebruiker?
- Ervaring op landingspagina: Hoe relevant en nuttig is jouw landingspagina voor gebruikers die op jouw advertentie klikken?
Deze variabelen kunnen je helpen om de advertentietekst, zoekwoord selectie of content op de landingspagina te optimaliseren. Voor elke variabele wordt getoond of deze ‘Lager dan gemiddeld’, Gemiddeld’ of ‘Hoger dan gemiddeld’ scoort. Op deze manier kun je inzien hoe je jouw kwaliteitsscore in Google Ads verbetert.
Indicatie voor een goede kwaliteitsscore
Hoe lager je kwaliteitsscore, des te meer betaal je voor een klik op jouw advertenties. Daarom is het belangrijk om te streven naar een goede kwaliteitsscore op al je advertenties. Je wilt immers niet te veel betalen voor je advertenties. Onderstaand geven we de gevolgen van de kwaliteitsscores voor je bod schematisch weer wanneer je jouw advertentiepositie wilt behouden:
Wij houden zelf onderstaande richtlijnen aan en streven altijd naar een kwaliteitsscore van 7 of hoger.
✅ = De gemiddelde kwaliteitsscore is hoger dan 8/10.
➖ = De gemiddelde kwaliteitsscore zit tussen de 7/10 en 8/10.
❌ = De gemiddelde kwaliteitsscore is lager dan 7/10.
Tip 1: Zet eerder een branding campagne aan
Voor je verwachte doorklikpercentage kijkt Google niet alleen naar het huidige zoekwoord, maar ook naar de “accountscore”. Dit betekent dus dat ondanks dat je zoekwoord op doorklikpercentage heel goed scoort, je toch gemiddeld of onder gemiddeld kan scoren op je verwachte doorklikpercentage. Wanneer je met een (her)inrichting begint en je ziet dat er nog geen branding campagne aanstaat, maak er dan voordat je de andere advertenties live zet alvast een branding campagne aan. Dit zorgt ervoor dat de accountscore op een verwacht doorklikpercentage zal stijgen.
Tip 2: Start met hoge CPC’s
Het verwachte doorklikpercentage is op een hogere positie makkelijker te behalen dan op een lagere positie. Even een voorbeeld met fictieve cijfers om dit te verhelderen:
Voor positie 1 gaat Google uit van een verwacht doorklikpercentage van 10%, terwijl je op deze positie makkelijk 15% haalt. Kortom, eenvoudig dus om je verwachte doorklikpercentage te halen. Voor positie 5 (onder de zoekresultaten) gaat Google uit van een verwacht doorklikpercentage van 5%. Echter doe je het al goed als je op deze positie een doorklikpercentage van 3% haalt. Dus moeilijker om je verwachte doorklikpercentage te halen.
Door dus je CPC’s in eerste instantie hoog in te zetten, haal je makkelijker je verwachte doorklikpercentage en bouw je een goede historie op. Omdat je nu een betere kwaliteitsscore behaalt kan je dus ook je CPC’s hoger inzetten. Start je met lage CPC’s en een laag verwacht doorklikpercentage, dan word je gedwongen om een hogere CPC in te schieten voor je zoekwoorden om dezelfde positie te behalen, wat ervoor zorgt dat je campagnes slechter presteren.
Tip 3: Implementeer een script
Een andere tip is het implementeren van een kwaliteitsscore script, waarmee je inzichtelijk krijgt welke onderdelen van de kwaliteitsscore je precies moet verbeteren. Wij werken zelf met twee scripts: het script van PPC Epiphany en het script van Karooya.
Tip 4: Stel advertentierelevantie voorop
De variabele advertentierelevantie is het meest eenvoudig om te optimaliseren. Wanneer je op advertentierelevantie op bepaalde zoekwoorden ‘gemiddeld’ of ‘ondergemiddeld’ scoort, kun je de advertentietekst optimaliseren door de exacte zoekwoorden in de advertentietekst en/of koptekst terug te laten komen. Daarnaast kun je de advertentie relevanter maken door de exacte zoekwoorden waarop je adverteert terug te laten komen op de website.
Tip 5: Verbeter de website snelheid
Google hecht veel waarde aan gebruiksvriendelijke websites. Hoe sneller de laadtijd, des te gebruiksvriendelijker is een website. Aangezien de helft van de bezoekers afhaakt bij een laadtijd van meer dan 3 seconden, controleert Google Ads de laadtijd van de pagina die gelinkt is aan je advertentie. Bij een check ontvang je directe verbeterpunten. Wanneer je deze doorvoert, word je beloond in je kwaliteitsscore. En dat niet alleen: een snelle website converteert ook nog eens beter!
Tip 6: Vraag advies aan een specialist
Met een blik van een specialist op jouw Google Ads account kun je tot waardevolle inzichten komen. Zo kan een specialist je adviseren op welke variabelen je precies jouw kwaliteitsscore kunt verbeteren. Onze Ads specialisten kunnen jouw kwaliteitsscore analyseren, optimaliseren of zelfs jouw hele account opnieuw inrichten zodat jij nooit meer te veel betaalt voor jouw advertenties. Je kunt ook een gratis SEA scan aanvragen, waarbij onze specialisten jouw advertentie-account doorlopen en gericht advies geven over de inrichting van jouw account en advertenties. In de scan wordt ook jouw kwaliteitsscore meegenomen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan eens contact op!
Neem contact met ons op!