Automatisch title tags en meta discriptions genereren

Titels en meta omschrijvingen zijn een noodzakelijk – en soms een vervelend – onderdeel van een e-commerce website. Ze zijn een belangrijk onderdeel voor de SEO van jouw webshop. De title tag en meta omschrijving bepalen hoe jouw pagina in de zoekresultaten komt te staan.

Voorbeeld van een title tag en meta

Ze zijn dus eigenlijk jouw ‘gratis’ advertentie in de SERP (search engine results page).

Maar wat zijn het precies?

Title tags en meta omschrijvingen zijn kleine stukjes HTML code in de header van jouw webpagina. Een title tag ziet er in de bron zo uit:

<title>  Jouw titel </title>

En een meta omschrijving:

<meta name=”description” content=”Jouw beschrijving van je product/ post”>

Voeg jij niks toe? Dan pakt Google jouw H1 tag als titel en de eerste 160 karakters van de pagina als meta omschrijving. Het is dus belangrijk dat deze aangepast worden, ja ook voor al jouw producten.

Een grote kans dat we in de toekomst onze meta omschrijvingen en titels kunnen automatiseren met ‘machine learning’. Maar helaas moeten we op dit moment nog creatieve manieren vinden als we in grote getalen pagina’s moeten toevoegen of aanpassen.

Er zijn wat trucjes om dit proces (deels) te automatiseren.

SEO titels en meta omschrijvingen generen met Yoast

Is jouw webshop in WordPress gebouwd? Dan is de makkelijkste manier om snel titels en meta omschrijvingen te genereren, met behulp van de WordPress plugin Yoast.

automatisch titels generen met Yoast

Open jouw wordpress website en open (of download) de plugin. Kies in het dropdown menu voor “zoekweergave” en klik boven in de header op contenttypes. Om in jouw webshop automatisch titels en meta omschrijvingen voor de producten te generen, kies je voor ‘producten’.

 

Je krijgt dan het volgende scherm te zien.

Menu yoast titles genereren

Hier zie je drie belangrijke paarsgedrukte woorden, genaamd snippet variabelen. Deze generen automatisch:

  • Title: de titel van jouw product
  • Site title: de titel van jouw website, waarschijnlijk is dit de naam van jouw bedrijf
  • Separator: een afscheiding

Voor de afscheiding kun je verschillende leestekens kiezen. Welk leesteken jij gebruikt kun je aanpassen door op ‘algemeen’ in het menu te klikken. Hier zie je direct de opties waaruit jij kan kiezen.

Je kan een nieuw snippet variabel toevoegen door bijvoorbeeld ‘%Title’ te typen. Stel je voor, jouw bedrijf heet Bakker Billy en je bezorgd verse broodjes. Je kan de template dan als volgt vormgeven:

Meta genereren met Yoast

Sla na het toevoegen van je teksten je wijzingen op. Dan zien de snippets van jouw producten er in de zoekresultaten zo uit:

Automatisch gegenereerde tag voorbeeld

Je kan de titels en omschrijvingen van producten nog gewoon aanpassen op hun specifieke pagina’s.

SEO titels en meta omschrijvingen generen met Excel

Kan of wil jij geen gebruiken maken van de Yoast plugin? Dan kun je zelf makkelijk een Excel sheet maken die semi automatisch SEO titels en meta omschrijvingen voor jou genereert. 

Dit kan met behulp van de formule:

=TEKST.SAMENV(A1; ” “; B1)

Met deze formule kan jij teksten uit verschillende cellen samenvoegen. De aanhalingstekens met een spatie ertussen zorgen voor een spatie tussen de tekst. Na elke punt komma kun jij een nieuw element toevoegen.

Een voorbeeld:

Genereer title tags met excel

In dit voorbeeld hoef je dus alleen het product aan te passen en de formule voegt de rest samen. Kopieer de rij twintig keer, vul twintig producten in en voilà. Je hebt twintig titels en meta omschrijvingen. 

Het kopiëren kun je het beste doen door bijvoorbeeld =B1 (de cel die je wilt kopiëren) in te vullen, in plaats van te copy pasten. Je kan dan op het groene vierkantje rechts onderin gaan staan en deze naar beneden trekken. Zo hoef je alleen de eerste cel aan te passen om alles eronder aan te passen.

Kopiëren met excel

Nadelen van automatisch gegenereerde SEO titels en Meta omschrijvingen

Bovenstaande trucjes zijn handig en maken het toevoegen van nieuwe producten een stuk sneller.

Maar voor de beste prestaties, blijft het handmatig schrijven van de title tags en meta omschrijvingen de voorkeur hebben. Unieke omschrijvingen en titels die perfect aansluiten bij het product zijn (bijna) niet te behalen met het gebruik van templates.

Hou er ook rekening mee dat deze tools niet berekenen of je titels en omschrijvingen te lang of te kort zijn. Heet één van jouw producten bijvoorbeeld “Bose over oor noisecancelling bluetooth koptelefoon” dan is de kans groot dat jouw titel met het gebruik van deze tools te lang wordt.

Het is belangrijk dat je voor je title tags maximaal 600 pixels gebruikt, dat komt neer op ongeveer 70 tekens. En voor jouw meta omschrijvingen 920 pixels, dat is ongeveer 158 tekens. ‘Ongeveer’ omdat de ‘i’ minder pixels gebruikt dan de ‘w’.

Let er dus op dat jouw tekst niet te lang wordt. Anders wordt deze niet volledig weergeven in de zoekresultaten. Zoals hier:

Te lange seo titel

Je zal dus altijd moeten blijven controleren of titels en omschrijvingen goed staan. Ook daarvoor zijn handige tools zoals die van ToTheWeb. Let er wel op dat je ze ook niet te klein maakt, ze moeten natuurlijk nog wel opvallen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je vragen over mijn artikel, online marketing of iets anders? Ik help je graag!

Deel deze post met je netwerk!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Hoe kunnen wij je helpen?

Sea specialist

Contact

Solliciteer!

Vragen over socials of ads? Ik help je graag!

Sea specialist

Waar kan ik je bij helpen?

Vragen? Bel direct naar: +31 85 13 00 877

Of laat je telefoon nummer achter. Dan bellen wij jou binnen 2 uur!

Gratis google analytics ebook

GRATIS E-BOOK

Leer in 5 eenvoudige stappen hoe jij inzicht krijgt in jouw online verkeer met Google Analytics.

GetForward maakt gebruik van cookies. Hiermee kunnen wij relevante content tonen die bij je aansluit, je website instellingen onthouden en bezoekersgedrag analyseren.

Zoekmachine adverteren bureau

Google Ads Scan